Interview Gemeente Rotterdam over serious game The Bridge

EEN GESPREK OVER SERIOUS GAMES, ROTTERDAM EN ..... MOORD!

Rotterdam. Café Restaurant Dudok aan de Meent. Een zonnige dag in september 2022.

Aan tafel Eef Elschot en Antonet Lajqi van de gemeente Rotterdam. En vanuit Digital Rocks Jan Mark Vink (game-ontwikkelaar) en Jeroen de Groot (game-ontwerper).

Eef en Antonet zijn de begeleiders van de serious game The Bridge, die sinds 2020 draait bij de gemeente Rotterdam.

HOE ZIJN JULLIE OOIT BEGONNEN MET SERIOUS GAMES?

Het begon allemaal enkele jaren geleden toen er een programma Datagedreven Werken (DGW) werd opgezet. De gemeente zag in dat naast fraaie software op zoemende hardware ook aandacht moest zijn voor de ‘menskant’ rondom Datagedreven Werken. Eef: “Naast alle techniek moeten we vooral ook de mensen meenemen. Dat kan via de geijkte informatiesessies, powerpoint-presentaties of team-meetings. Maar dit beperkt zich vaak tot ‘zenden’ en het is maar de vraag of het ook echt binnenkomt bij de mensen. Vandaar dat wij zochten naar een ander communicatiemiddel, bijvoorbeeld serious gaming!”

EN TOEN WAS DAAR …. THE BRIDGE

In opdracht van de programmamanager Datagedreven Werken ging Digital Rocks aan de slag om een serious game te maken rondom het thema ‘Datagedreven Werken’: het werd een moordspel genaamd The Bridge. De eerste stap was het formuleren van de (7) leerdoelen rondom DGW. Deze werden gedestilleerd uit ruim 20 interviews met professionals uit alle lagen van de organisatie. Antonet: “Wij zien DGW als een onderwerp dat alle lagen van een organisatie raakt. Niet alleen management of de data specialisten. Maar, juist ook, de medewerkers op de werkvloer. Aan de balie, in het call center, zelfs collega’s die buiten werken. Bijvoorbeeld, een vuilnisman krijgt tegenwoordig ook te maken met data – de moderne vuilcontainers hebben een chip ingebouwd die meldt of de container leeg is of gevuld.”

EEN ONLINE MOORDSPEL

Medio 2020 leverde Digital Rocks de eerste versie van The Bridge op. The Bridge is een online moordspel waarin teams van 4 spelers een moord gaan oplossen. Onder de motorkap zitten 7 leerdoelen rondom Datagedreven Werken en nog eens 7 leerdoelen op het gebied van Samenwerken (op meer dan 40 plekken in de game) verwerkt. De game eindigt met een heuse arrestatie van de juiste verdachte, of niet, het kan namelijk ook zijn dat het team de verkeerde persoon arresteert. Antonet: “The Bridge is een leuke introductie op het thema Datagedreven Werken. Het wordt nog krachtiger doordat wij in de nabespreking met de spelers een koppeling maken naar hun dagelijkse praktijk.”

HOE BIEDEN JULLIE THE BRIDGE AAN?

Eef: “We bieden de game aan als eerste leuke aftrap van onze Data academie, het leerplatform waar we alle leeractiviteiten rondom data aanbieden. Als een medewerker of manager zich dan aanmeldt, doen we vaak eerst een intake met de manager; waar liggen jullie uitdagingen, wat wil je bereiken met de game en hoe wil je het aanpakken? Via mond-op-mond reclame (“heb jij ‘m al gespeeld?”) komen er steeds meer aanvragen binnen. We hebben The Bridge nu zo’n 150 keer gespeeld en hebben daarmee ongeveer 600 medewerkers bereikt.”

HET FACILITEREN VAN DE GAME

The Bridge werkt het best bij een duidelijke aftrap, een goede begeleiding onderweg en vooral een strakke evaluatie. Dit betekent dat iemand de game moet faciliteren. Dit heeft de gemeente zelf op zich genomen. Na een train-the-trainer vanuit Digital Rocks was er een groepje facilitators, waaronder Eef en Antonet, klaar om de games te begeleiden; wanneer geef je welke hint en wanneer laat je het juist even op zijn beloop? Eef: “Via het platform van Digital Rocks kunnen wij zelf games aanmaken. Vervolgens trappen wij een game-sessie zelf af en gaan gedurende de moordzaak helpen met af en toe een hint. Het faciliteren van een game is altijd weer een avontuur. Gaaf om te zien hoe mensen samenwerken, of niet …. Zoals gezegd is de afsluiting ook heel belangrijk. Wat pikken de mensen er nou uit als leermoment?”

WAT VINDEN DE DEELNEMERS ERVAN?

Iedere game wordt geëvalueerd en in het geval van The Bridge heeft dit tot op heden geleid tot relatief zeer goede tevredenheidsscores, gemiddeld als volgt:

Beoordelingscijfer
Mate waarin de leeractiviteit aan je verwachting voldeed 8 ½
Toepasbaarheid van de leeractiviteit in de praktijk 7 ½
Vorm van de leeractiviteit 9
Trainer 8 ½
Faciliteiten en verzorging 8 ½

Antonet: “Ik kan wel zeggen dat vrijwel iedereen het een leuke game vindt. Omdat het hier een awareness game betreft is de volgende stap om mensen de link te laten leggen naar hun eigen dagelijkse praktijk. Hier hebben wij dan ook vervolgworkshops voor. De meetbaarheid of de beoogde ‘awareness’ bereikt is valt moeilijk vast te stellen. Ik bedoel, hoe kun je nu meten of iemand meer bewust is geworden van data? Zeker is wel is dat de game een onvergetelijke experience is voor de deelnemers. En trouwens, de echt data-experts, die je niets hoeft bij te brengen op het gebied van data, laat staan data-awareness, vinden het zonder meer ook een heel leuke game.”

HOE BEVALT DE SAMENWERKING MET DIGITAL ROCKS?

Eef: “Heel goed, ze zijn altijd standby voor wanneer we bijvoorbeeld met 10 groepen tegelijk de game willen spelen. En via het Digital Rocks game platform kunnen we gewoon zelfstandig aan de slag. Binnenkort komt er een nieuwe release met nieuwe features uit, waar wij netjes van op de hoogte worden gesteld en gevraagd om feedback”.

HOE VERDER MET THE BRIDGE?

Tenslotte, nu The Bridge al een tijdje succesvol draait bij de gemeente is de vraag hoe nu verder? Het is wel duidelijk dat The Bridge een succes is. Veel leuker en actiever dan het luisteren naar een verhaal of het bekijken van de zoveelste powerpoint. Wij willen er dan ook zeker mee verder gaan! Met extra aandacht voor de opvolging en doorvertaling naar het dagelijkse werkveld. We gaan The Bridge nadrukkelijk aandacht geven in onze nieuwsbrieven; de tamtam zijn werk laten doen; en vooral teams uitnodigen. The Bridge gaat namelijk niet alleen over Datagedreven Werken, maar juist ook over ‘Samenwerken’. Eef en Antonet ronden het gesprek krachtig af: “Heel Rotterdam moet aan The Bridge. Wij zouden er wel een moord voor willen doen!” ….. waarop de verslaggevers Jan Mark en Jeroen halsoverkop het pand verlieten.

Benieuwd naar The Bridge voor jullie organisatie? Laten we eens van gedachten wisselen. Bel onze product owner Jeroen de Groot op 06 55 81 5252. 

We are Digital Rocks. We build serious games.

seriously welcome @ www.digitalrocks.eu

 

More
Close